Academisch onderzoek

Het SOLIGION onderzoeksproject bevat enerzijds vier academische deelprojecten, en anderzijds een valorisatie-luik dat tot stand komt in nauwe samenwerking met het werkveld.

In het academische luik van SOLIGION gaan vier doctoraatstudenten aan de slag, elk vertrekkende vanuit hun eigen discipline. Door vanuit verschillende perspectieven naar dezelfde thema’s te kijken, versterken en verrijken de onderzoeksprojecten elkaar. Bovendien wordt er voor het academische luik samengewerkt tussen verschillende Vlaamse universiteiten, waardoor bestaande expertise samenkomt.

Onderzoek 1

In kaart brengen van religieuze en levensbeschouwelijke geïnspireerde solidariteitspraktijken

In een eerste onderzoek worden de religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitsinitiatieven in vijf Vlaamse steden in kaart gebracht. Verder worden in dit onderzoeksproject problemen rond de definitie en selectie van religieus en levensbeschouwelijke geïnspireerde solidariteitspraktijken uitgeklaard

Het onderzoek is nauw verbonden met de ‘INTERSOL’ werkgroep. Samen vormen ze de basis voor een betere ontsluiting van religieus en levensbeschouwelijke solidariteitspraktijken.  

Dit onderzoek wordt verricht door Sarah Maes, onder begeleiding van promotoren Bert Broeckaert (KUL), Mieke Schrooten (UA) en Peter Raeymaeckers (UA).

Onderzoek 2

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en welvaartsstaatsinstellingen doorheen de geschiedenis

Een tweede onderzoek bekijkt de interactie tussen religieus geïnspireerde solidariteitsinitiatieven en welvaartsstaatsinstellingen vanuit een historisch perspectief. In dit onderzoeksproject wordt nagegaan hoe religieuze organisaties en de welvaartsstaat met elkaar omgingen tussen 1945 en 2000. Er wordt toegespitst op de werking van en discoursen binnen katholieke armoedeorganisaties en de opleiding voor maatschappelijk assistenten in katholieke hogescholen. Daarnaast wordt ook de interactie en frictie tussen deze religieuze actoren en de welvaartsstaat onderzocht.

Dit onderzoek wordt gedragen door Els Minne, onder begeleiding van promotoren Kaat Wils (KUL), Kim Christiaens (KUL) en Peter Heyrman (KUL).

Onderzoek 3

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en seculiere welvaartsstaatsinstellingen vandaag de dag 

Een derde onderzoek behandelt de interactie tussen religieuze en levensbeschouwelijke organisaties en seculiere welvaartsstaatinstellingen met als doel om kansen en uitdagingen in de samenwerking tussen beiden te identificeren. Deze samenwerking wordt benaderd vanuit een breed sociologisch en politiek-filosofisch kader waarbij religieuze en levensbeschouwelijke solidariteitspraktijken verhouden worden tot seculiere solidariteitsopvattingen.

Dries Ver Elst voert dit onderzoek uit onder begeleiding van promotoren Mieke Schrooten (UA), Patrick Loobuyck (UA) en Stijn Oosterlynck (UA).

 

Onderzoek 4

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en seculiere welvaartstaatsinstellingen vandaag de dag 

Een vierde onderzoek gaat aan de slag met vier specifieke problemen die tijdens het voortraject van SOLIGION naar voren kwamen: doorverwijzing, subsidiëring, brugfiguren en het kerntaakdebat. Dit zal gebeuren aan de hand van actieonderzoek waarbij dialoog, participatie, interventies, interactie tussen beide soorten organisaties en verandering centraal staan. 

Dit onderzoek wordt verricht door Silke De Troyer onder begeleiding van promotoren Griet Roets (UGent), Peter Raeymaeckers (UA) en Stijn Oosterlynck (UA).