Het Onderzoeksteam

Bert De Munck

Hoofpromotor

Bert De Munck is professor Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en directeur van het Urban Studies Institute. Hij is de hoofdpromotor van SOLIGION. 

Elisabet Van Wymeersch

Wetenschappelijk coördinator

Elisabet Van Wymeersch is post-doctoraal onderzoeker voor het Urban Studies Institute aan de Universiteit Antwerpen. Voor SOLIGION neemt ze de coördinatorrol op zich.  

In eerder onderzoekswerk focuste Elisabet zich op stedelijke conflicten, sociale bewegingen en innovaties in sociale huisvesting en sociale economie. 

Marjan Moris

Valorisatiecoördinator

Marjan Moris werkt halftijds als valorisatiemanager bij SOLIGION. 

Binnen het tweekoppige team voor valorisatie trekt Marjan de ‘INTERSOL’ werkgroep rond een nieuwe soort sociale kaart. Hoe kunnen we religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde initiatieven rond armoedebestrijding beter ontsluiten? Om samen met de werkgroep een antwoord te vinden, zal Marjan ook nauw samenwerken met onderzoekster Sarah Maes, en de brug slaan tussen wetenschap en praktijk.  

De gedeelde zoektocht naar zinvolle opdelingen en overlappende belangen past helemaal in het interesseveld van deze antropoloog/sociaal geograaf. 

Anke De Malsche 

Valorisatiecoördinator

Anke studeerde in 2019 af aan de UGent met een master gender en diversiteit en een master communicatiewetenschappen. Daarnaast heeft ze ook een bachelor Duitse en Nederlandse taal- en letterkunde. 

Binnen SOLIGION werkt Anke halftijds als valorisatiemanager van werkgroep 2, educatieve pakketten en trainingen. Die werkgroep heeft als doel inzichten uit het wetenschappelijke onderzoek en de lokale praktijk te bundelen om partners uit het werkveld te versterken.  

Sarah Maes 

In kaart brengen van religieuze en levensbeschouwelijke geïnspireerde solidariteitspraktijken

Sarah Maes studeerde in 2020 af als master sociaal werk aan de Universiteit Antwerpen waarvoor ze een single case study onderzoek deed over een faith-based jeugdorganisatie uit Antwerpen. Tijdens het schrijven van haar masterthesis groeide haar interesse voor religieuze organisaties en academisch onderzoek.  

Binnen het SOLIGION-project klaart Sarah problemen rond de definitie en selectie van religieus en levensbeschouwelijke geïnspireerde solidariteitspraktijken uit. Daarnaast brengt ze de praktijkwerking van religieus en levensbeschouwelijke solidariteitspraktijken gericht op mensen in armoede in kaart en onderzoekt ze hoe deze organisaties kijken naar solidariteit. In samenwerking met valorisatiemanager Marjan Moris vormt haar onderzoek de basis voor een betere ontsluiting van religieus en levensbeschouwelijke solidariteitspraktijken.  

Els Minne 

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en welvaartstaatsinstellingen doorheen de geschiedenis

Els Minne studeerde in 2019 af als master in de geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, waarvoor ze onderzoek deed naar zorg binnen achttiende-eeuwse broederschappen. In dit onderzoek ging haar aandacht vooral uit naar het belang van spirituele zorg binnen deze organisaties. Daarna studeerde ze cultuurmanagement.  

Binnen het SOLIGION-project onderzoekt Els hoe religieuze organisaties en de welvaartsstaat met elkaar omgingen tussen 1945 en 2000. Daarvoor zal ze zich toespitsen op de werking van en discoursen binnen katholieke armoedeorganisaties en de opleiding voor maatschappelijk assistenten in katholieke hogescholen. Daarnaast onderzoekt ze de interactie en frictie tussen deze religieuze actoren en de welvaartsstaat. Dit zal gebeuren aan de hand van archiefonderzoek en interviews. 

Dries ver Elst

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en seculiere welvaartstaatsinstellingen vandaag de dag 

Dries Ver Elst studeerde in 2021 af in de onderzoeksmaster Religiewetenschappen aan KU Leuven. Zijn thesisonderzoek verkende verbanden tussen spiritualiteit en vrijwilligerswerk, met het oog op het vergroten van begrip en verbeteren van praktijken bij organisaties en vrijwilligers.

In Soligion bestudeert Dries spanning en kansen in de interactie tussen welvaartsstaatinstellingen en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties vanuit een breder sociologisch en politiek-filosofisch kader. Zijn onderzoek focust op discussies rond legitimiteit, burgerschap en solidariteit,  waarin op basis van empirische dataverzameling nieuwe perspectieven belicht worden.

Silke De Troyer 

Interactie tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitspraktijken en seculiere welvaartstaatsinstellingen vandaag de dag 

Silke De Troyer studeerde in 2020 af als master in het sociaal werk aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek naar solidariteit en betekenisverlening in de relatie tussen mantelzorgers en professionele zorgverstrekkers, wakkerde haar enthousiasme en interesse in academisch onderzoek aan.

Binnen het SOLIGION-project onderzoekt ze vier specifieke problemen omtrent de relatie tussen levensbeschouwelijke organisaties en seculiere welvaartstaatsinstellingen. Deze zijn met name: doorverwijzing, subsidiëring, brugfiguren en het kerntaakdebat. Dit zal gebeuren aan de hand van actieonderzoek waarbij dialoog, participatie, interventies, interactie tussen beide soorten organisaties en verandering centraal staan.